Case de schimb valutar si amanet

Casele de schimb valutar si casele de amanet sunt unele dintre cele mai vulnerabile obiective, supuse unui risc ridicat la securitatea fizica la efractii si jafuri, risc care poate fi diminuat aproape la zero prin amplasarea unui tun de ceata in zona clientilor (sau zona casierului / zona de depozitare a valorilor in functie de configuratia interioara a obiectivului).

Astfel, in timpul orelor de program, daca personalul este atacat, acest atac poate fi contracarat cu usurinta prin apasarea unui buton sau a unei pedale de panica, semnal care va declansa instantaneu tunul de ceata, astfel in cateva secunde atacatorul va fi invaluit intr-o ceata alba, densa, impenetrabila. Pe langa efectul psihologic de surpriza, acesta va fi blocat in continuarea atacului si va alege sa fuga de la locul faptei.

In afara orelor de program, in cazul unei efractii, sistemul de alarma la efractie va transmite semnalul principal de declansare a tunului de ceata. Pentru evitarea alarmelor false se va instala si un detector de efractie care va asigura semnalul secundar de declansare. Infractorul va fi invaluit in cateva secunde in ceata si va alege sa paraseasca de urgenta obiectivul, vizibilitatea fiind redusa aproape la zero, fiind imposibil sa continue tentativa existand si riscul ca sa fie surprins de echipajul de interventie.

Aceste jafuri si efractii se desfasoara cu rapiditate, conform statisticilor in 0,5 – 2 minute sunt finalizate cu succes, iar datorita  timpului ridicat de interventie a echipajului care este de 5-10 minute, singura modalitate de protectie REALA este dotarea caselor de schimb valutar si a caselor de amanet cu aceste sisteme ACTIVE de securitate cu ceata, care creaza bariera fizica necesara intre infractor si tinta acestuia, in vederea impiedicarii finalizarii cu succes a infractiunii.

Nici sistemele de supraveghere video cu circuit inchis TVCI nu ajuta prea mult, de obicei infractorii poarta cagule sau alte obiecte vestimentare cu care isi acopera fata, chiar daca camerele video au o rezolutie corespunzatoare, imaginile preluate nu sunt de folos, in majoritatea cazurilor nu duc la identificarea infractorilor.

 

Cititi aici ce spun beneficiarii despre protectia cu ceata a caselor de schimb valutar si amanet:

 

macrogroup_cluj_logo„Cu toate ca obiectivele din reteaua noastra de case de schimb valutar dispun de sistemele de securitate obligatorii in conformitate cu legislatia in vigoare (sistem de alarma laefractie, acces control si supraveghere video TVCI) am agreat ideea de ne proteja suplimentar si cu singurul sistem activ de securitate, sistemul de securitate cu ceata.
Datorita riscului ridicat la securitate pe care il prezinta obiectivele noastre, costul aferent politei de asigurare este destul de mare, iar pana acum nu am gasit o modalitate de reducere a acesteia.
Sistemele de securitate cu ceata produse de liderul mondial PROTECT reprezinta o solutie de securitate viabila si eficienta la efractie si jaf, in special datorita reducerii pana la eliminare a riscului aferent timpilor de interventie a echipajului de securitate. Astfel riscul global se diminueaza, iar PROTECT Romania ne-a recomandat un broker de asigurare prin intermediul caruia am incheiat asigurarea si suplimentar am instalat si tunuri de ceata, la un cost total identic si in aceleasi conditii ca in anii precedenti!
Sistemele de securitate cu ceata PROTECT sunt conforme cu legislatia UE, sunt certificate si testate de laboratoare internationale independente pentru conformitatea cu standardul din domeniu SR EN 50131-8, asadar recomand tuturor caselor de schimb valutar instalarea acestora, chiar daca ele respecta deja cerintele legislative in ceea ce priveste sistemele de securitate, odata cu instalarea tunurilor de ceata PROTECT se pot obtine reduceri semnificative ale costului politei de asigurare.”Botar Iosif, director, MACROGROUP CSV SRL.

 

STRASS„Din pacate, in luna noiembrie 2009 am avut un atac la o unitate a noastra, casa de amanet, de catre doua persoane cu cagula. Din fericire nu au fost sustrase valori dar personalul a fost agresat si a necesitat tratament medical spitalicesc. La momentul atacului, casa de amanet era dotata cu sistem de alarma la efractie dar nu avea alte sisteme active de protecţie care ar fi protejat casa de amanet.
Dupa prezentarea sistemelor de securitate cu ceata, am decis suplimentarea de urgenta a sistemelor de alarma la efractie din unitatile noastre cu tunuri de ceata, in vederea reducerii nivelului de risc la care sunt expuse in mod continuu casele de amanet.
Odata cu finalizarea cu succes a lucrarilor de instalare si instruire corespunzatoare a personalului in vederea utilizarii eficiente a sistemelor de securitate cu ceata, recomand dotarea tuturor caselor de amanet cu sistemele de securitate cu ceata PROTECT furnizate de catre ATC SYSTEMS SRL, eu deja sunt in siguranta deplina stiind ca personalul si intreaga afacere este protejata efectiv instantaneu, protectia este imediata si nu mai depinde de sosirea echipajului de interventie” – Lenard Rita, administrator, STRASS SRL.

 

EHAm inceput colaborarea cu firma ATC SYSTEMS SRL din Gheorgheni inca din anul 2000. ATC SYSTEMS ne-a asigurat servicii profesionale de proiectare si instalare sisteme de securitate: sisteme de alarma la efractie si sisteme de supraveghere video cu circuit inchis TVCI.

Sistemele de securitate cu ceata PROTECT protejeaza din luna septembrie 2013 unitatile noastre, case de schimb valutar precum si casa de locuit, si consideram ca aceasta solutie de protectie activa ne-a schimbat viata. De atunci suntem mai linistiti, stiind ca familia, angajatii precum si bunurile si valorile sunt in siguranta. Tunurile de ceata sunt fiabile, funcţioneaza fara alarme false, sunt silentioase, au un consum redus si au un raport excelent investitie / eficienta.In anul 2013, odata cu participarea la o demonstratie a sistemelor de securitate cu ceata PROTECT, am fost incantati de la bun inceput de eficacitatea sistemului si de activarea rapida a tunurilor de ceata in cazul unui eveniment de efractie sau jaf, aşadar nu am avut motive sa nu decidem dotarea de indata a caselor de schimb valutar cu aceste sisteme active de protectie.  Am optat pentru un sistem de securitate independent de cel deja existent, configurand astfel un al doilea inel de protectie. Tunurile de ceata asigura o protectie totala, semnalul de activare in afara orelor de program se transmite de catre sistemul de alarma la efractie, iar un detector combinat pasiv in infrarosu si microunde asigura semnalul secundar de confirmare a efractiei. In timpul orelor de program, activarea tunului de ceata se realizeaza prin intermediul unui buton de panica dedicat.

Asadar recomand dotarea obiectivelor cu aceste sisteme de securitate active, deoarece le consideram cea mai eficienta solutie de protectie, in cateva secunde de la activare asigura protectia reala a obiectivului. Astfel nu mai suntem expusi la riscul aferent duratei de interventie a echipajului de interventie care este mai mare decat durata derularii unei efractii, nu mai amintesc de tentativele de jaf, unde fiecare secunda conteaza!” – Barabas Attila, administrator, EXCHANGE HOUSE SRL.

 

 

Logo„Analizand eficienta sistemelor de securitate si timpul de interventie a echipajului in cazul unui eveniment de securitate la casa de schimb valutar pe care o detinem, decizia instalarii unui tun de ceata a fost una fireasca si urgenta, acesta fiind singurul sistem de securitate activ care opreste infractorii.

Recomand dotarea caselor de schimb valutar cu sisteme de securitate cu ceata, astfel veti fi protejaţi pe timp de noapte la efractii dar si in timpul orelor de program, la atacurile in scop de jaf.
In cateva de secunde de la activare ceata densa va asigura protectia obiectivului si va forta infractorii sa paraseasca in fuga locul faptei!” – Lado Mate, administrator, INTER-DISCRET SRL.

 

Platinum„Odata cu prezentarea sistemelor de securitate cu ceata, recunosc ca am fost sceptic in ceea ce priveste aceasta tehnologie activa de protectie, dar evaluand avantajele si beneficiile implementarii acesteia la obiectivul nostru, casa de amanet, am realizat ca este singurul sistem de securitate care ne ofera o protectie rapida si eficienta.
Deoarece efractiile si jafurile nu se intampla in fiecare zi, dar nu se stie in care zi se intampla, am decis protejarea de urgenta cu un tun de ceata a casei de amanet, beneficiind si de finantarea oferita pentru achizitia echipamentului.
Recomand integrarea tunurilor de ceata PROTECT in cadrul sistemelor de alarma existente din casele de amanet, acesta este compatibil cu toate tipurile de centrale de alarma la efractie si este singurul sistem de securitate activ care protejeaza efectiv impotriva efractiilor, jafului si a actelor de vandalism.” – Kelemen Laszlo, administrator, M&K PLATINUM 2003 SRL.

 

Vedeti aici filme demonstrative despre reactia infractorului la intalnirea cu ceata:

 

Daca casele de schimb valutar, casele de amanet nu sunt protejate cu aceste sisteme ACTIVE de securitate cu ceata, se pot intampla evenimente ca cele prezentate in continuare:

 

Nu aveti incredere in sistemele de securitate clasice ? NU trebuie sa va transportati acasa valorile! Tunurile de ceata le vor proteja!

 

06.01.2015 – Jaf ca-n filme la o casa de amanet din Orastie. Hotii au furat valuta si bijuterii in valoare de 200.000 de lei.

Hotii au dat lovitura inceputului de an, dupa ce au spart o casa de amanet din Orastie, judetul Hunedoara, si s-au facut nevazuti cu valuta si bijuterii in valoare de 200.000 de lei.

Hotii au dat lovitura inceputului de an, dupa ce au spart o casa de amanet din Orastie, judetul Hunedoara, si s-au facut nevazuti cu valuta si bijuterii in valoare de 200.000 de lei.
Angajatii au descoperit ca lipseste un seif mic, cu cifru, in care erau, pe langa valori, si cheile de la seiful principal. Talharii au deschis fara probleme si aceasta casa de bani si au fugit cu toata prada. Ancheta politistilor e dificila si pentru ca indivizii au oprit sistemul de supraveghere video.
Furtul s-a produs la adapostul noptii, iar proprietarii spun ca hotii s-au folosit de petarde ca sa acopere zgomotul pe care l-au facut atunci cand au taiat grilajul metalic de la usi. In plus, raufacatorii au distrus si geamul din sticla securizata care cu greu poate fi strapuns chiar si de un glont.
Angajatii casei de amanet au lasat bijuteriile peste noapte in seif, iar dimineata, cand s-au intors, au gasit dezastru. Casa de amanet apartine familiei viceprimarului din Orastie. Edilul spera ca anchetatorii sa-i gaseasca pe faptasi si sa recupereze cel putin o parte din prejudiciu.
Patronul casei de amanet este convins ca hotii au actionat ca niste profesionisti. In timp record au reusit sa taie grilajul metalic si sa decupleze alarma.

Dorin Popa, viceprimar Orastie: „Zici ca sunt profesionisti, au reusit in 10 secunde sa decupleze alarma. Avem contract cu o firma de paza si protectie pe care o plateam de ani de zile si acum, cand aveam nevoie, nu au intervenit.”

 

 


 

Patronul unei case de amanet din Baia Mare a fost jefuit de bijuterii in valoare de 100.000 de euro!

 

Un jaf aparte a avut loc la Baia Mare, unde, patronul unei bijuterii si case de amanet a ramas fara masina cu care isi transporta in fiecare seara bunurile din magazin, in seiful de acasa.
Hotul, care il filase probabil de mai multe zile, l-a asteptat in fata imobilului, iar cand omul a coborat sa deschida poarta a sarit pe locul lui la volan si a demarat in tromba, cu bijuterii in valoare de 100.000 de euro.
Tocmai pentru ca nu avea incredere sa-si lase bijuteriile in casa de amanet, proprietarul le transporta in fiecare seara acasa. Era prevazator si se uita in jur sa vada daca nu sunt indivizi suspecti, insa niciodata nu i-a atras cineva atentia. Iata insa ca vigilenta i-a fost inselata joi seara de un individ cu gluga trasa pe cap, care a reusit sa-i fure masina cu bijuterii in valoare de peste 100.000 de euro.

Omul a pornit impreuna cu un vecin in urmarirea individului, dar i-a pierdut urma, iar masina si-a gasit-o abia dupa trei zile, cu ajutorul unor prieteni, parcata in fata unui bloc din Baia Mare. Bineinteles, servieta cu bijuterii lipsea. Urmarile evenimentului: declaratii la Politie, DETECTOR DE MINCIUNI, stare de depresie, stres la maxim …

Disperat, pagubitul ofera recompensa oricui il poate ajuta sa-si recupereze avutul, mai ales ca pana acum politistii nu au nici un suspect in acest caz. Banii oferiti pentru recompensa puteau fi investiti inteligent intr-un sistem activ de securitate cu ceata !

 

 


 

Casa de schimb valutar Mangalia- 33.000 RON

Jaf la o casa de schimb din Mangalia! Hotii purtau masti de Halloween.

Doi indivizi care purtau pe fata masti cu cranii pictate au intrat in aceasta dimineata peste casiera, abia sosita la lucru, si au amenintat-o cu un pistol. I-au cerut sa goleasca seiful cu bani, iar femeia nu a vrut sa riste si s-a supus.
Incidentul s-a petrecut in centrul orasului, la ora 8.30. Imediat ce femeia a ajuns la munca, acestia au navalit peste ea.
Unul tinea in mana un pistol. L-a indreptat spre tanara si i-a cerut sa le dea toti banii din seif ca sa scape cu viata. Femeia a golit casa de bani si le-a dat atacatorilor nu mai putin de 33.000 de lei, iar acestia au disparut imediat cu banii.
Politistii spun ca planul jafului a fost facut cu mare atentie. Hotii au urmarit-o zile in sir pe casiera ca sa afle la ce ora vine la serviciu si care sunt miscarile pe care le face, pas cu pas.
Cand au stiut totul despre programul femeii au trecut la actiune. Dupa ce au furat banii au disparut rapid: un al treilea complice ii astepta cu masina pornita.
Anchetatorii sunt in impas: nu stiu cum arata hotii mascati ca de Halloween si nici nu au gasit amprentele lor – au avut grija sa poarte manusi.
Politistii au inceput ancheta in acest caz. Imaginile de pe camera de supraveghere, desi destul de clare, nu le pot da inca niciun indiciu pretios.

 


 

Casa de schimb valutar Borsa – 60.000 EURO

Jaf de 60.000 de euro la o casa de schimb valutar din Borsa, judetul Maramures. Mai multi indivizi au intrat azi noapte in cladire si au plecat cu tot cu seiful in care se aflau banii.

Timp de cateva ore, anchetatorii au adunat probe care spera sa-i conduca spre descoperirea faptasilor.
Toti oamenii din zona au fost audiati, iar polițistii au verificat si daca sunt camere de supraveghere, care sa fi surprins imagini cu autorii jafului.
In 14 februarie, doi indivizi mascați au intrat intr-o benzinarie din Borsa si l-au batut pe angajat, au furat banii din casierie si au disparut. Nici pana acum, politistii nu au reusit sa-i gaseasca.

 


 

Casa de amanet Cluj Napoca – 160.000 RON

Jaf ca in filme, la o casa de schimb valutar din Cluj.

Si-au cimentat jaful, cu spuma pentru termopane! Trei hoti au spart o casa de amanet din Cluj, au acoperit alarma cu spuma si au fugit cu un seif plin. Au disparut in noapte cu bani si bijuterii de peste 160.000 de lei.

 


 

Casa de amanet Constanta – 100.000 RON

Jaf in 30 de secunde la o casa de amanet din Constanta. Hotii au folosit o surubelnita drept arma si au fugit cu aur si bani.

In mai putin de 30 de secunde, hotii au reusit sa fuga cu o cantitate impresionanta de bijuterii din aur, dar si cu incasarile din ultimele 24 de ore.
Hotii au reusit sa ia cu ei mai mult de doua kilograme de aur si aproximativ 20.000 de lei. Abia dupa ce si-au revenit angajatele casei de amanet au sunat la 112 si au apasat butonul de panica. Zona a fost imediat impanzita de criminalisti. Cei doi hoti au fost surprinsi de camerele de supraveghere.
Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Constanta, alarma a fost data luni dimineata, in jurul orei 04.30, dupa ce doua persoane necunoscute au patruns intr-o casa de amanent aflata la intersectia strazilor Soveja cu Stefanita Voda si, dupa ce le-au amenintat pe vanzatoare cu o surubelnita, au fugit cu bani si doua kilograme de aur, valoarea totala a prejudiciului fiind estimata la aproximativ 100.000 de lei.
Ulterior atacului, una dintre cele doua vanzatoare a suferit un atac de panica, fiind necesara interventia unui echipaj de la Ambulanta pentru a o stabiliza. La fata locului a ajuns urgent o echipa de interventie a IPJ Constanta, care a stabilit ca, in momentul atacului, cele doua vanzatoare dormeau intr-o camera invecinata incaperii in care functiona casa de amanet si uitasera usa de la intrare deschisa.
„La acest moment s-a format un cerc de suspecti si se fac toate demersurile pentru identificarea si retinerea acestora. In cauza, se fac cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de talharie calificata”, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Constanta, Carmen Serbanescu.

 


 

Casa de amanet Bucuresti – 10.000 EURO si 2 kg. de aur

Jaf la o casa de amanet din Capitala. Paguba: 10.000 de euro si 2 kg de aur

Toata lumea are nevoie de bani, inclusiv hotii care au luat la rand casele de amanet din Capitala. Marti dimineata, i-au furat proprietarului unui astfel de magazin 10.000 de euro si doua kilograme de aur.
„Sunt de mult in bransa”, dau de inteles autoritatile, dupa ce au luat amprente si au facut masuratori.
Hotii au intrat in casa de amanet de pe bulevardul Mihai Bravu, dupa ce au fortat usa de la intrare. In cateva secunde au rupt sistemul de alarma si imediat au deschis seiful.
Magazinul plin de valori era conectat printr-un sistem de alarmare la o firma de paza, insa patronul nu a instalat si camere de supraveghere. Astfel, talharii au reusit sa plece cu 2 kg de aur si 10 mii de euro fara sa fie filmati.
Anchetatorii cred ca au de-a face cu niste a spargatorii cu multa experienta.
Este ultimul caz dintr-o serie de 4. Patronii a doua case de amanet au avut noroc pentru ca a sunat alarma, iar locatarii au sunat la politie. Nu a fost insa cazul si in aceasta dimineata.

 


 

Casa de schimb valutar Baia Mare – 15.000 EURO

Politia a facut public cazul spargerii casei de schimb din Baia Mare

Casa de schimb valutar de langa sediul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures a fost sparta azi noapte (1/2 aprilie). Criminalisti din cadrul Politiei Baia Mare au facut o ancheta la fata locului, adica la sediul situat pe bulevardul Unirii, numarul 12, de unde au prelevat mai multe probe.
Spargerea a fost descoperita abia in cursul diminetii. Deocamdata nu se cunosc prea multe amanunte despre modul in care s-a produs intrarea prin efractie, dar se presupune ca a avut loc chiar pe usa din fata. Din casa de schimb valutar s-au furat peste 15.000 de euro.

 


 

Casa de schimb valutar Baia Mare – 50.000 RON

Jaf ca in filme la o casa de schimb valutar din Baia Mare.

In miez de noapte, mai multi indivizi au reusit sa plece cu seiful in care se aflau peste 50 de mii de lei. Politistii nu au dat pana acum de urma seifului si nici nu au indicii despre suspecti.
Hotii au fost ingeniosi – au lipit folie neagra pe geamurile cladirii si au blocat usa din fata cu un furtun, apoi – si-au vazut de treaba, linistiti.
Jaful a avut loc marti noaptea, insa cei de la casa de schimb valutar l-au descoperit abia ieri dimineata, cand au venit la serviciu. Urmele de la fata locului arata ca suspectii au intrat pe usa din spate a unui spatiu comercial, aflat in renovare. Si nu intamplator au actionat asa… Acolo nu sunt camere de supraveghere si nici vreo alarma sau paznici. Au spart peretele despartitor, doar din placaj, si au ajuns la seif.
„Politistii au demarat activitatile de cercetare si investigare in vederea stabilirii imprejurarilor in care s-a comis furtul, indetificarii autorilor si recuperarii prejudiciului”, explica Dumitrit Rus, purtatorul de cuvant al IPJ Maramures.
Deocamdata nu se stie nimic despre suspecti. Politistii din Baia Mare au insa motive de ingrijorare, pentru ca se confrunta cu al doilea furt de seif dintr-o casa de schimb valutar, in ultimele luni. Ultimul s-a petrecut in octombrie, anul trecut, cand a disparut un seif cu peste 100 de mii de lei si anchetatorii n-au dat de urma hotilor pana acum.

 


 

Jaf armat la o casa de schimb valutar din Constanta – 40.000 RON

Sunt extrem de periculosi, insetati de bani, mereu inarmati, cu cagule pe fete si tocmai au dat a patra lovitura in zona Constantei, banuiesc politistii.

Indivizii despre care vorbim, doi la numar, au intrat miercuri dimineata intr-o casa de schimb valutar langa gara din oras, au terorizat-o pe casiera si au disparut cu 40 000 de lei. In goana lor, s-au impiedicat de cativa trecatori pe care i-au amenintat cu moartea. Sigur au mai facut asta si cel mai probabil alaturi de o retea, cred anchetatorii, care au multe cazuri asemanatoare nerezolvate. In toate, vinovatii au atacat la fel: cu un pistol si o sabie.
Nu trecuse mult de la deschiderea casei de schimb valutar cand au navalit indivizii. Doar casiera era inauntru. Atacatorii au spart rapid geamul ghiseului la care se afla femeia, apoi unul i-a pus pistolul la cap si i-a poruncit sa-i dea toti banii. In cateva secunde ieseau cu 40 000 de lei.
Doi barbati de inaltime medie, slabutzi si tineri, dupa voce – ii descriu cei care s-au nimerit in zona.
In tot acest timp, agentii de la o firma de paza, alertati de butonul de panica apasat intr-un sfarsit de casiera, soseau la casa de schimb. Gaseau doar cioburi si sertarul cu incasari gol-golut.
Criminalistii cerceteaza acum centimetru cu centimetru casa de schimb valutar si iau amprente in speranta ca ii vor prinde cat mai repede pe cei doi agresori.
Anchetatorii din judetul Constanta au pana acum, cu tot cu acesta, patru cazuri de jafuri asemanatoare nerezolvate.
La sfarsitul lui iulie, pe 28, un incident similar avea loc la o casa de amanet din centrul Constantei. Doi indivizi, tot mascati, tot inarmati, au furat bijuterii in valoare de 10 000 de lei.
Cu trei saptamani inainte, pe 3 iulie, era calcata de hoti si o bijuterie din Navodari. Si in acest caz, vinovatii au purtat cagule, iar unul a avut, ca si astazi, o sabie. Au luat de acolo bunuri in valoare de 20 000 de lei.
Un alt atac a fost dat la o casa de pariuri sportive din Mangalia de unde au disparut, in ianuarie, 12 000 de lei.
Iar toate aceste sume ar fi ajuns la aceiasi indivizi, posibil o retea, cred investigatorii. Surse din ancheta vorbesc chiar despre niste cetateni bulgari, vorbitori de limba romana, care ar planifica lovitura dupa lovitura. Niciun detaliu in plus.
Politistii au reusit sa audieze cativa martori care i-ar fi vazut pe cei doi urcandu se intr-o masina de culoare inchisa. Au organizat mai multe filtre in oras si spera ca le vor da de urma.
Oamenii legii spun ca aceasta casa de schimb valutar fusese sanctionata pentru ca acolo nu se respectau normele de securitate: geamul de la ghiseu nu era securizat si nici locul in care se tineau banii.
Politisitii asteapta totusi sa vada daca atacul a fost surprins pe camerele de supraveghere montate in casa de schimb. Intre timp o vor audia si pe casiera care le poate furniza indicii importante despre cei doi atacatori.
In luna iulie, inca o casa de schimb din oras a fost pradata de hoti.

 


 

Casa de schimb valutar Bucuresti – 15.000 RON

Jaf in viteza la o casa de schimb valutar din Bucuresti. Un individ, inarmat cu un briceag, a furat peste 15.000 de lei. Cel mai probabil, a verificat terenul inainte, pentru ca a stiut exact ce face, spun politistii.

Incidentul a avut loc vineri. Individul a intrat intr-o curatatorie, care avea perete comun si era despartita doar de o usa de casa de schimb. Contrar normelor de securitate, usa statea mai mereu deschisa, pentru ca angajatele sa poata vorbi.
Hotul, care nu s-a chinuit sa-si acopere chipul, le-a amenintat cu briceagul, a golit sertarele casei de schimb si a disparut. Politistii au vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere si, ajutati de un caine, i-au luat urma.
Este doar o chestiune de timp pana cand il vor prinde, spun ei.

 


 

Jafuri la Alba Iulia si Deva. Hotii prefera casele de schimb

Duminica, un individ a jefuit o casa de schimb valutar din centrul orasului Alba-Iulia. A atacat-o pe casiera si i-a dat cu spray paralizant, apoi a luat banii. Femeia a ajuns la spital cu arsuri pe fata, in timp ce talharul este cautat depolitie.

Hotul a venit prima data in recunoastere ca sa vada cati oameni sunt inauntru. Atunci cand angajata a ramas singura, a daramat panoul din fata intrarii, stiind ca femeia va iesi sa-l ridice.
Arsa puternic pe fata, casiera a reusit sa sune la 112 si sa declanseze butonul de alarma. Imediat la fata locului a sosit un echipaj al politiei si o ambulanta, care a transportat-o la spital. Se pare ca atacatorul a folosit si o bricheta, tinuta in dreptul sprayului.
Hotul nu si-a acoperit fata cand a trecut prin fata camerelor de supraveghere. Acum politistii cauta un barbat de aproximativ 40 de ani cu parul lung. Oamenii s-au speriat cand au aflat ce s-a intamplat.
Aceeasi casa de schimb a mai fost jefuita si in decembrie 2008. Atunci hotul a furat seiful in care se aflau aproape 80.000 de lei.
Si un centru comercial din Deva a fost jefuit sambata noapte. Hotul a ramas inauntru la ora inchiderii. A lipit banda adeziva pe senzorii de miscare ca sa nu porneasca alarma. Apoi a intrat intr-un magazin de bijuterii de unde a luat mai multe ceasuri din aur si a fugit pe o fereastra. Pana acum nu a fost prins.

 


 

Casa de amanet Hunedoara – angajata impuscata in frunte !

Jaf armat la o casa de amanet din centrul Hunedoara. O angajata a casei de amanet a fost impuscata in frunte.

Femeia, in varstă de 22 de ani, se afla in stare critica si a fost transportata la spitalul din localitate, iar de acolo cu un elicopter la Timisoara.

 


 

Casa de amanet Hunedoara – fara protectie chiar dupa un jaf armat anterior

Jaf la o casa de amanet din centrul Hunedoarei. Hotul a fugit cu mai multe bijuterii.

Jaful s-a petrecut joi dimineata. Un barbat a intrat intr-o casa de amanet situata chiar in centrul orasului si dupa ce a atacat-o pe vanzatoare cu un spray paralizant, s-a repezit la sertarul cu bijuterii.
Speriata de moarte, femeia a strigat dupa ajutor, in vreme ce atacatorul s-a facut nevazut. Proprietarul casei de amanet sustine ca intreaga scena a fost surpinsa de camerele de supraveghere, iar atacatorul nu a incercat sa isi acopere fata.
Jaful s-a petrecut la o casa de amanet situata chiar in centrul orasului Hunedoara, in apropiere de Casa de Cultura.
Cel care a dat alarma a fost chiar proprietarul casei de amanet, care, alertat de tipetele angajatei a aparut pe neasteptate dintr-o incapere alaturata. Surprins de intorsatura pe care au luat-o lucrurile, hotul s-a speriat.
Patronul case de amanet sustine ca tanarul s-a indreptat spre sertarul cu bijuterii, dar nu a reusit sa fure mare lucru.
Politistii incearca sa dea de urma fugarului.
In anul 2007, la aceeasi casa de amanet a avut loc un jaf armat. Hotul a impuscat-o in cap pe vanzatoare dupa care a fugit cu peste un kilogram de bijuterii din aur.

 


 

Casa de amanet Botosani – sute de mii de lei

Jaf armat de sute de mii de lei  la o casa de amanet din Botosani. Doi indivizi cu cagule pe cap au amenintat vanzatorul cu un obiect care avea forma unui pistol si au reusit sa fuga cu un kilogram de bijuterii din aur.

 


 

Casa de amanet Constanta

Filmul jafului de la Casa de Amanet din Constanta, str. Mihai Viteazu.

 


 

Romania a devenit tara jafurilor rupte din Rai

(Articol preluat din Jurnalul National, 15.09.2009: http://jurnalul.ro/stiri/observator/romania-a-devenit-tara-jafurilor-rupte-din-rai-520904.html)

Fie ca se petrec dimineata, in miezul zilei sau seara – cu lovire directa la casiera sau prin „invaluire” – atacurile armate au devenit felul principal de „mancare” pentru infractori. Numai in 2009 au avut loc 16 jafuri armate, mii de talharii si 54 de spargeri, toate date de indivizi mascati. Si, daca asa cum se intampla de cele mai multe ori, casa de schimb sau de amanet nu este dotată cu sistem de alarma si camere video, atunci succesul hotilor este garantat.
Urmeaza cercetarile de rigoare si punerea lor in libertate caci, potrivit instantelor de judecata „acestia nu reprezinta vreun pericol public”. Si, uite asa, „incurajaţi” si de foame si de justitia din Romania, infractorii au iesit la rampa, astfel incat am ajuns sa nu existe zi fara jafuri armate. Iar cazul de ieri, de la Calarasi, cand patru indivizi mascati cu cagule si inarmati cu pistoale si sabii, au atacat personalul unui magazin de bijuterii si al unei case de amanet, furand 8 kilograme de bijuterii, sta marturie in acest sens.

Potrivit reprezentantilor IPJ Calarasi, in jurul orei 13:00, barbatii au intrat in incapere si l-au lovit pe angajatul magazinului, somandu-l sa le dea banii si bijuteriile aflate in incinta. Ulterior, la cateva secunde, dintr-o alta incapere din spate a aparut administratorul casei de amanet, care a tras in cei patru indivizi cu o pusca cu alice, ranindu-l pe unul dintre barbati, care a scapat pistolul din mana. Din primele cercetari si din relatarile martorilor, ale administratorului si angajatului casei de amanet, atacatorii au fugit de la locul faptei cu un autoturism BMW cu numere de inmatriculare de Polonia. Politistii au instituit imediat filtre rutiere pentru prinderea atacatorilor. Desi, de multe ori, aceste jafuri armate par a fi comise la intamplare si pe nepusa masa, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Hotii ochesc bine locul unde isi vor desfasura atacul, cerceteaza zona si tatoneaza terenul, la modul ca observa cine lucreaza acolo si felul in care se desfasoara activitatea. Odata puse la punct aceste detalii de „culise”, ramane partea cea mai usoara: infruntarea cu casiera. Din care infractorii, mai mult sau mai putin profi, ies aproape intotdeauna invingatori.

DOI MORTI, NICI UN VINOVAT
Unul dintre cele mai sangeroase atacuri a avut loc la 29 ianuarie 2009, la o casa de schimb valutar din Brasov. Atunci, doua persoane au fost impuscate, iar o alta a fost ranita. Agresorul a reusit, prin violenta, sa ia o geanta cu bani, pe care ulterior a abandonat-o pe strada, dupa care a fugit de la locul faptei. Serghei Gorbunov, considerat suspect in acest caz, a fost retinut de poliţisti la 31 ianuarie. Mai tarziu, cand itele problemei au inceput sa se complice, oamenii legii au trecut pe lista un nou suspect in persoana lui Serghei Gribenco, tot cetatean moldovean, dat in urmarire generala de patru ani. Gribenco ar fi cumparat ilegal un pistol din Republica Moldova, iar inainte de atac ar fi fost vazut in Brasov. Desi la acel moment s-a starnit o intreaga furtuna, cazul nu este rezolvat nici pana in prezent, singura pista luata in calcul fiind „Gribenco”.

Lovituri pe fond de criza economica:

 • 2 septembrie – o tentativa de jaf armat a avut loc la o banca din Brasov, cand un barbat a intrat si i-a amenintat cu arma pe angajatii unei banci
 • 19 august – Jaf armat la o casa de schimb valutar din Constanta: Hotii au fugit cu 40.000 de lei
 • 4 august – Jaf armat la o casa de schimb valutar din Targoviste
 • 28 iulie – Jaf la o casa de amanet din Constanta. Hotii au fugit cu 11.000 de lei si bijuterii
 • 3 iulie – Jaf la un magazin de bijuterii din Navodari
 • 29 mai – Jaf armat la o banca din Constanta: 70.000 de lei, furati in 30 de secunde
 • 2 mai – Jaf armat la o casa de schimb valutar din Galati. Hotii au disparut cu 15.000 de lei
 • 26 aprilie – Jaf la sediul unei banci din Timisoara
 • 31 martie – Jaf la o primarie din Dambovita. Hotii au reusit sa fuga cu un miliard de lei vechi
 • 21 martie – Jaf la o benzinarie din Cluj Napoca
 • 4 martie – Jaf la o casa de schimb din Cluj-Napoca. Hoţii au furat 200.000 de lei
 • 21 februarie – Jaf la un bancomat din centrul Blajului. Peste 50.000 de lei au fost furati
 • 17 februarie – Jaf la o sala de jocuri din Calafat, judeţul Dolj
 • 13 februarie – Jaf armat la Banca Transilvania din Cluj-Napoca. Hotii au furat 60.000 de euro
 • 11 februarie – Jaf de 2 miliarde la Focsani. Casierul unei societati, sechestrat in trafic.

 


 

Casa de schimb valutar Iasi – 18.000 RON

Jaf la o casa de schimb valutar.

Un iesean a furat din seiful ghiseului 18.000 de lei, dupa ce i-a pus cutitul la gat casierei. Pana sa apara politia si agentii firmei de paza, hotul a reusit sa se faca nevazut.

 


 

Casa de schimb valutar Arad – 11.000 RON

Jaf la o casa de casa de schimb valutar din centrul Aradului.

O casa de schimb valutar din centrul Aradului a fost pradata aseara de un individ care a dat buzna peste vanzatoare si i-a pus cutitul la gat. Hotul a fugit cu 11 mii de lei si cu telefoanele mobile ale femeii.

 


 

Casa de amanet Botosani – 3.000 RON

Jaf in 30 de secunde la Botosani.

O casa de amanet din Botosani a fost jefuita, marti seara, in numai 30 de secunde. Doi barbati cu fetele acoperite de cagule au intrat in sediu, iar unul dintre ei l-a imobilizat pe angajat.
Celalalt agresor a luat toate bijuteriile de aur si banii din casa de marcat – aproximativ trei mii de lei.
Imediat, cei doi indivizi s-au facut nevazuti.
Politistii veniti la fata locului au adunat probe si incearca acum sa dea de urma hotilor.

 

 

 

Solicitati ASTAZI o demonstratie gratuita de functionare a sistemelor de securitate cu ceata!