Prezentare tehnologie

Ce este tunul de ceata?

Hjørleif Johansen a dezvoltat tunul de ceata in Danemarca. Ideea lui s-a bazat pe faptul ca daca infractorii nu pot vedea mai departe de propriul nas, nu isi vor putea finaliza cu succes tentativa de furt sau jaf planificata.

In 2001 a infiintat compania PROTECT A/S in vederea dezvoltarii, fabricarii si comercializarii inventiei.

Tunul de ceata este componenta inovatoare si eficienta a sistemelor de alarma la efractie traditionale, care in mai putin de 20 secunde umple spatiile mai mici sau mai mari cu ceata densa si opaca.

Tunul de ceata este suplimentul ACTIV al sistemelor de alarma la efractie.

Cum functioneaza?

In primul rand infractorul este expus la o ceata neasteptata, in al doilea rand ceata densa, impenetrabila, face imposibila orientarea. Cu aceste efecte fizice si psihologice complexe, ceata creata impiedica finalizarea cu succes a tentativei de furt sau jaf planificate. Din acest motiv tunul de ceata este solutia ideala pentru prevenirea efractiilor, jafurilor si a actelor de vandalism in obiectivele care sunt tinta preferata a infractorilor: case de locuit, case de vacanta, magazine de ceasuri si bijuterii, case de amanet, case de schimb valutar, birouri şi depozite.

Ceata ramane in suspensie mai mult de o ora in spatiul protejat (chiar pana la 4 ore cu functia puls), si dupa 15-20 de minute de aerisire dispare fara urme sau reziduuri.
In afara orelor de program, tunul de ceata se activeaza numai la comanda sistemului de alarma la efractie. La prima comanda, incepe instantaneu generarea de ceata si in cateva secunde spatiul protejat se umple cu o ceata densa care protejeaza bunurile si valorile.
Pe durata orelor de program, tunul de ceata se poate activa cu ajutorul unui buton de panica fix sau mobil, astfel nu numai bunurile si valorile Dvs. vor fi protejate, ci si viata Dvs. si a personalului.

Scopul tunului de ceata

Scopul sistemului de securitate cu ceata este de a reduce vizibilitatea in spatiul protejat, prin folosirea unei ceti non-toxice, astfel incat sa fie creata o bariera fizica intre infractor si tinta infractorului.
Fluidul din care se genereaza ceata este un amestec special de glicol si apa, pe care sistemul, prin intermediul unei unitati de incalzire il transforma in ceata „uscata”. Ceata produsa are o densitate ridicata, este complet inofensiva, si a fost dezvoltata exclusiv pentru scopuri de securitate.

Serviciul de monitorizare-interventie

Utilizarea tunului de ceata reprezinta un progres pentru serviciile de monitorizare. Infractorii studiaza obiceiurile de patrulare a echipajelor de intervenţie si cunosc exact cat timp au la dispoziţie pentru derularea cu succes a efracţiei sau jafului planificat.

Pentru jefuirea unei case de locuit este nevoie de cca. 3 minute, in timp ce in cazul unui magazin este nevoie de doar 1,5 – 2 minute!

Timpul necesar pentru deplasarea echipajului de interventie la obiectivul protejat este de minim 5 minute, uzual 10-15 minute daca echipajul nu stationeaza in vecinatatea obiectivului.

 

In momentul efractiei, centrala sistemului de alarma comunica evenimentul la dispecerat si comanda activarea tunului de ceata, care va asigura protectia fizica efectiva a obiectivului pana la sosirea echipajului de interventie. Astfel se realizeaza protectia perfecta inca din primul moment al efractiei. Timpul de interventie al echipajului este cel mai ridicat factor de risc, care astfel poate fi redus aproape la zero.

Nu uitati, tunul de ceata este singura solutie de protectie ACTIVA din lume in cazul efractiilor, jafurilor si a actelor de vandalism.

Bilant zilnic: un jaf la trei ore, infractorii nu se mai tem de nimic, navalesc in banci, magazine sau benzinarii.

 

Firmele de paza, testate de politisti. In cat timp ajung la o banca unde s-a dat alarma de jaf.

Talhariile petrecute la diverse sucursale ale aceleiasi banci din Capitala, au alertat autoritatile, asa ca politistii fac controale in toate institutiile financiare.
Agentii verifica daca sistemele de securitate sunt functionale, cat de repede se misca reprezentantii firmelor de paza, dar si in ce fel sunt tinuti banii clientilor.
Cei prinsi in neregula risca amenzi uriase. Din momentul in care angajatii unei banci din sectorul 4 au apasat pedala de panica, secundele au fost numarate de politistii de la Ordine Publica, care asteptau afara. Acestia au vrut sa vada in cat timp ajung angajatii firmei de paza in cazul unei spargeri.
Abia dupa 9 minute si-a facut aparitia primul agent. Nu s-a incadrat in timp, spun autoritatile, pentru ca in contractul incheiat intre banca si firma de paza erau prevazute 7 minute timp de reactie pentru echipaj. Insa, intr-o situatie reala, un talhar avea timp berechet sa fuga cu banii.

Comisar-sef Gavan Danut, sef OP Politia Capitalei: „Din pacate, evenimentele pe municipiul Bucuresti se petrec intre 2 si 5 minute, este chiar mult 5 minute.”

Asa s-a intamplat si in cazul ultimelor doua jafuri date in cele doua puncte de lucru din Soseaua Oltenitei si Pipera. Atacatorii au actionat cu o ora inainte de inchidere si sub amenintarea unora arme au cerut incasarile. Politistii spun ca intimplarile nu ar fi fost posibile daca exista paza umana ori daca functionarii ar fi pastrat banii intr-un sertar securizat.
De altfel, agentii au gasit vineri la sucursala din Pipera, acolo unde a avut loc ultimul jaf, mai multe nereguli, iar reprezentantii institutiei au fost amendati cu 2000 de lei. Si firma de paza risca o amenda de pana-n 5000 de lei.
Autoritatile vor controla pana la inceputul lunii ianuarie 40 de banci si 1050 de puncte de lucru din Capitala. Din pacate legislatia nu sanctioneaza foarte aspru neglijentele.